Hotelirstvo in gostinstvo sta ključni gospodarski dejavnosti v EU, pri čemer gre pri 98 odstotkov teh podjetij za družinska mala podjetja.
V teh dejavnostih je veliko nevarnosti in tveganj za varnost in zdravje pri delu, in sicer od ponavljajočih se gibov rok ali dlani, zdrsov, spotikov in padcev ter tveganj nezgod s stroji do psihosocialnih tveganj, povezanih z odnosi s strankami in delom pod časovnim pritiskom. Pogostost izvajanja rednih ocen tveganja v teh panogah je nekoliko pod povprečjem EU, se pa številke med posameznimi državami članicami zelo razlikujejo.
Agencija EU-OSHA se je s svojo evropsko raziskavo podjetij o novih in nastajajočih tveganjih (ESENER) lotila tega vprašanja in proučila, kako evropske organizacije obvladujejo tveganja za varnost in zdravje pri delu v hotelirstvu in gostinstvu.
Za več informacij o raziskavi si oglejte poročilo in povzetek Hotelirske in gostinske dejavnosti – izsledki raziskave ESENER ter letak. Več pod https://osha.europa.eu/sl/highlights/managing-osh-accommodation-and-food-service-sectors
Več o naši ponudbi za zaščitno opremo pri delu v gostinstvu, delu v prehramebni industriji lahko najdete pod
https://www.scit-zascitna-oprema.si/specialne-rokavice-protiurezne
https://www.scit-zascitna-oprema.si/zascita-za-minimalna-tveganja